2017. február 9., csütörtök

Tervezd meg a kerted! 1. rész

Február van, itt az ideje felkészülni a tavaszra! Nemcsak lélekben, hanem fejben is. Főként, ha a kertedet szeretnéd kicsit felturbózni. Ez is egy remek kreatív elfoglaltság és kikapcsolódásnak sem utolsó! (Persze munka is van vele, ami néha több is, mint szeretnénk, de megéri!)

Sok cikk szól arról, hogy a kertészkedésnek mindenféle jótékony hatása is van az emberre nézve, újabb kutatások szerint akár az életünket is meghosszabíthatja*. Úgyhogy hajrá!

Tervezd meg a kerted! 1. rész: Mire is szeretnéd használni? 



Én abban a nem könnyű, mégis szuper izgalmas helyzetben vagyok, hogy tavaly nyáron lett kertes házunk, a kertet most alakíthatjuk ki. Persze egyszerűbb lenne mindezt profikra bízni, de két három okból nem teszem. Egy, mert nagyon drága lenne, kettő mert szeretném a saját ízlésemre formálni (a saját hibáimból tanulva), és mert ezzel is rengeteg új dolgot tanulhatok.

Milyen funkciókat szánunk a kertünknek? Ezt kell mindenkinek először végiggondolnia. Ez természetesen attól is függ, mekkora területről is van szó. 100 négyzetméteren nehezebb megvalósítani egyszerre a játszóteret és a veteményest is, mint 800-on (de nem lehetetlen!).

A mi kertünk 800 nm. Elég nagy, de az alakja és a fekvése miatt bőven rejt kihívásokat. A ház előtt helyezkedik el a nagyobb rész, kb. 400 nm, két oldalt 100-100 nm és hátul kb 150-200 nm. A ház bumm, a közepén. Mi szeretnénk előkertet virágokkal és cserjékkel, sövényszerű részt a szomszédok felé, veteményest, gyepet, gyümölcsfákat (tavat és medencét szerencsére nem :)).

Te milyen funkciókat szeretnél? Írd le, majd rajzold is be őket egy méretarányos terven.
(Itt egy tervezőprogram:   http://www.gardena.com/uk/garden-life/my-garden/ )

Nálunk a veteményes magaságyásokba kerül, mivel szerettük volna, hogy szerves része és dísze legyen a kertünknek. Eddig két magaságyás készült el, méretünk 1 méter x 2 méter. Ilyen kis helyen is már egész sok mindent meg lehet termelni. Még további 1-2 ágyást azért szeretnénk. Ide csak kisebb helyigényű zöldségek kerülnek majd, a nagyobb helyet igénylő dolgokat (pl tökfélék) és a jól felfuttatható dolgokat a magaságyásokon kívül helyezzük majd el. Erről egy külön bejegyzésben írok bővebben, ha aktuális lesz.



A füvet tavaly ősszel elvetettük a terület nagy részén, még egy kis részen kell ezt pótolni majd tavasszal. Az ősszel vetett fű már ösz végére is csodás pázsittá vált. Öntözés és nyírás a titka. (Volt azért eső is bőven).

A virágágyások megtervezése a legnagyobb kihívás, ebben tapasztalatom is 0. A kertben vannak árnyékos részek és déli fekvésű területek is. A tervezés még folyamatban, ezekről a helyekről inspirálódom:

http://utakerthez.hu/blog/
http://www.bhg.com/gardening/plans/
http://kert.tv/category/kert/kerti-tippek/
http://www.papergardenworkshop.com/blog/2015/2/14/designing-your-garden-bubble-diagrams

A kerti utak kialakítására a virágágyások és szegények megtervezésével együtt kerül majd sor, de az az útvonal már elkészült, amin a kaputól a házig közlekedünk. Az út mellett két oldal keskeny földsáv van, aztán a kerítés illetve a garázs következik. Ennek a területnek szépítése, növényekkel való beültetése is limitált. Ide pozsgások kerültek és kerülnek majd (kövirózsa és varjúhály), a kerítés melletti oldalra pedig lonc. A kedvencem a jázmin illatú lonc, illata olyan, mintha egy finom parfümöt szagolgatnék. Alig várom, hogy ez valóság legyen!


Mivel akad bőven olyan terület, ami árnyékosabb és még a füvesítése is nehéz, ezeken a területeken alakítottuk ki a gyerekek "játszóterét". Ami ebben izgalmas, hogy nem egy összefüggő játszórészük van, hanem elszórtan találhatók az egyes funkciók. A homokozó a ház előtti részre, a kisház és a mászós részek (fára aggatott kötelek) a ház mögötti részre kerültek. Mivel a házat körbe lehet járni, amit előszeretettel meg is tesznek, így ez nem jelent gondot, sőt érdekesebbé teszi a játékot.
Hozzánk ezek a stílusú kerti játékok állnak közel:





Még több ötlet a pinteresten itt:
https://hu.pinterest.com/szabocs/outdoor-play/

Mint a lakberendezésénél, úgy a kerttervezésnél is fontos, hogy gyújts inspirációkat, mielőtt nekilátnál. Vágj ki újságból, vagy ments le a netről olyan kerteket, virágágyásokat stb ábrázoló képeket, amelyek neked tetszenek. Első lépésnek nem is rossz időtöltés. Érdemes már úgy válogatni, hogy az árnyékos és a napos helyet igénylő ötleteket külön gyűjtöd. Nálam még szempont az évszakok szerinti kinézet, a lepke vagy madárbarát kert illetve az, hogy illatuk is legyen a növényeknek.

Az apró részletek is fontosak! De csak majd egy későbbi fázisban ;)


Azt is összeírtam, mit szeretnék biztosan a kertembe: sok levendula, hortenzia, jázmin illatú lonc, hóvirág és gyöngyvirág valamint tulipánok (majd jövőre).

Cikkek a kerttervezésről:
http://kert.tv/hogyan-tervezd-meg-a-kerted/
http://utakerthez.hu/blog/kerttervezes-alapjai/ 
http://www.dummies.com/home-garden/gardening/tips-for-designing-a-garden-plan/



Folytatás következik, amiben a előkertünk megtervezéséről fogok bővebben írni. Remélem addigra már saját képeket is tudok majd mutatni.

Kedvelj a Facebookon!

* A kertészkedés jótékony hatásairól olvasd el ezt az írást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése